.

.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

4-4-2 ή 4-3-3...υπάρχει άραγε απάντηση;;;



Μπορεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων κάθε χρόνο να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, μπορεί να αλλάζουν ολόκληρα ρόστερ ομάδων ωστόσο, τα συστήματα που έχουν να επιλέξουν οι τεχνικοί των ομάδων παραμένουν ίδια. Με την έννοια σύστημα, εννοούμε τον τρόπο που στήνονται οι παίχτες των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο ενώ η τακτική, που συνήθως την μπερδεύουμε με το σύστημα, είναι ο τρόπος με τον οποίο η κάθε ομάδα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλό της.
Έτσι λοιπόν σήμερα, θα συγκρίνουμε τα δύο συστήματα που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο  στις περισσότερες ομάδες του κόσμου, είτε στους συλλόγους είτε στις εθνικές ομάδες. 4-4-2 ή 4-3-3; Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι κανένα από τα δύο δεν είναι το τέλειο σύστημα γιατί πολύ απλά καθένα έχει τα υπέρ αλλά και τα κατά του, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.
Το 4-4-2 προσφέρει σε μια ομάδα ισορροπίες μεταξύ των τριών γραμμών της στο γήπεδο. Τους 4 της άμυνας, καλύπτουν ντουμπλάροντας πολλές φορές τα μαρκαρίσματα οι 4 του κέντρου, είτε είναι τοποθετημένοι σε ευθεία γραμμή είτε σε ρόμβο στο χώρο του κέντρου. Στην επίθεση τώρα, το 4-4-2 δίνει την δυνατότητα να γίνονται καλύτερες συνεργασίες και να εκμεταλλεύεται μια ομάδα όλο το επιθετικό μέτωπο βγάζοντας περισσότερους παίχτες στην επιθετική φάση και μαζί με τους δύο επιθετικούς να απειλούν περισσότερο την εστία του αντιπάλου.
Το 4-3-3 δίνει την δυνατότητα σε μια ομάδα να έχει πληθώρα επιλογών στο επιθετικό κομμάτι, αφού με τη τοποθέτηση των 3 παιχτών στον χώρο του κέντρου και της επίθεσης δημιουργούνται τρίγωνα μεταξύ των χαφ και των επιθετικών, που στόχο έχουν την καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και το ανέβασμα περισσότερων ποδοσφαιριστών στην επίθεση. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με 2 τρόπους και αυτό έχει να κάνει με τη τοποθέτηση  των 3 παιχτών στον άξονα, αφού υπάρχει το πιο αμυντικογενές 4-3-3 με 2 αμυντικά χαφ για καλύτερο έλεγχο του αγώνα και ασφάλεια στην ανάπτυξη και το πιο επιθετικό 4-3-3 με 2 επιθετικά χαφ για πολλές επιθετικές λύσεις.

Η επιλογή του συστήματος γίνεται με βάση τι επιδιώκει η κάθε ομάδα από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αν μια ομάδα θέλει να στηθεί στον αγωνιστικό χώρο περιμένοντας τον αντίπαλο της , τότε το κατάλληλο σύστημα είναι το 4-4-2 που γίνεται 4-5-1 , με τον ένα από τους δύο επιθετικούς να παίζει λίγο πιο πίσω. Αν από την άλλη πλευρά, η ομάδα επιδιώκει πάση θυσία τη νίκη, τότε με το 4-3-3 θα έχει περισσότερες πιθανότητες να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο στην αρχή του παιχνιδιού, δίνοντας την ευκαιρία στον προπονητή να κάνει διάφορες αλλαγές στο σύστημα, γιατί όχι και να το γυρίσει στο πιο αμυντικογενές 4-4-2…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου