.

.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Γαλλία - Παραγουάη: Hats off στους Λατινοαμερικάνους



Μόλις είχε τελειώσει ο τέταρτος ημιτελικός του πρωταθλήματος της Basket League μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και, δυσαρεστημένος από το τελικό αποτέλεσμα, κάνω ζάπινγκ στην τηλεόραση. Βάζω τον ΑΝΤ1 και βλέπω ότι έχει το Your face sounds familiar - ξέρετε εκείνο το χαζό τηλε-show με παρουσιάστρια την Μπεκατώρου στο οποίο διάφοροι celebrities μιμούνται τραγουδιστές- και επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο εκείνη την ώρα η TV το αφήνω. Ύστερα από λίγο θυμάμαι, στο άκυρο, ότι έχω παίξει στοίχημα, ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ποια παιχνίδια έχω επιλέξει. Τσεκάρω το δελτίο: Γερμανία - Καμερούν, ΗΠΑ- Τουρκία και Γαλλία-Παραγουάη. ''Εδώ είμαστε'', σκέφτομαι, και δίχως χρονοτριβή ξαναπιάνω το τηλεκοντρόλ και αρχίζω να κάνω ζάπινγκ δίχως αύριο, μήπως και βρω κάποιον από τους προαναφερθέντες αγώνες σε ζωντανή μετάδοση. Η μανία του πατέρα μου με την δορυφορική τηλεόραση, για ακόμη μια φορά, έμελλε να με σώσει: ΤF1 HD ( High Definition) France - Paraguay en direct ( ζωντανό ). Μάλιστα το πετυχαίνω κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.


Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τις ενδεκάδες των δύο ομάδων, η πρώτη μου σκέψη για τον αγώνα ήταν " Σκούρα τα πράγματα απόψε για την καημένη την Παραγουάη..".
Από την μία η (θεωρητικά) πανίσχυρη Γαλλία, με πρωτοκλασάτους παίκτες όπως ο Γιορίς, ο Σανιά, ο Σακό, ο Πογκμπά, ο Ζιρού και ο Βαλμπουενά στην σύνθεση της και από την άλλη η (θεωρητικά πάλι) αδύναμη Παραγουάη η οποία παρατάχθηκε με πιτσιρίκια και άγνωστους ως επί το πλείστον, στο ευρύ κοινό, παίκτες στο στάδιο Αλιάντς Ριβιέρα της Νίκαιας.

 Περίμενα μια άνετη επικράτηση των Γάλλων, ωστόσο διαψέυστηκα από το θέαμα και από το τελικό σκορ, και για να είμαι ειλικρινής, το χάρηκα! 

Ναι μεν η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν ήταν καλύτερη και έβγαζε με μεγαλύτερη ευκολία φάσεις στην επίθεση με τον Βαλμπουενά και τον Ζιρού, αλλά και η Παραγουάη δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Τα πιτσιρίκια του Βίκτορ Χενές έδειξαν μεγάλη όρεξη για μπάλα και διάκριση και ουκ ολίγες φορές έφεραν τον Γιορίς και την γαλλική άμυνα σε δύσκολη θέση ( ειδικά ο Εβρά τα βρήκε σκούρα με τον Mεντιέτα ). Οι Γάλλοι έβγαλαν πολύ περισσότερες φάσεις και, αντικειμενικά, άξιζαν ένα τέρμα, άσχετα αν από μέσα μου ευχόμουν να μην μπει ποτέ. Τελικά η πίεση των τρικολόρ απέφερε καρπούς και στο 82' ο Γκριεζμάν πέτυχε το πολυπόθητο γκολ για τους γηπεδούχους, οι οποίοι ήθελαν τη νίκη όχι μόνο για το γόητρο και το ψυχολογικό σπρώξιμο ενόψει Μουντιάλ αλλά και για να ικανοποιήσουν τους οπαδούς τους οι οποίοι είχαν γεμίσει το -στολίδι- Αλιάντς Ριβιέρα και δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να είναι εκδηλωτικοί και παθιασμένοι. 

Θα περίμενε κανείς οι Παραγουανοί να σηκώσουν λευκή σημαία, να παραδωθούν και να δεχτούν και άλλο τέρμα μέχρι την λήξη της αναμέτρησης, αφού η ψυχολογία ήταν πλέον με τους Γάλλους. Κι όμως οι Λατινοαμερικάνοι όχι μόνο δεν παράτησαν το ματς αλλά το πάλεψαν και τελικά με παλικαριά και μπόλικο - καλώς εννοούμενο- θράσος κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 89' με τον Κάσερες και να φύγουν από την βροχερή Γαλλία αήττητοι. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους Γάλλους φανερά ξενερωμένους από την έκβαση του αγώνα και τον ομοσπονδιακό τους προπονητή, Ντιντιέ Ντεσάν, ιδιαίτερα προβληματισμένο. Κι αυτό γιατί ξέρει πως τα παιχνίδια του Μουντιάλ, σε δέκα ημέρες, θα είναι ακόμα πιο απαιτητικά και πως με τέτοιες εμφανίσεις η Γαλλία θα τα βρει σκούρα απέναντι σε Ελβετία, Ονδούρα και Εκουαδόρ.

Τι με ώθησε όμως στο να γράψω αυτό το κείμενο, θα με ρωτήσετε..

Απλά, για άλλη μια φορά, διαπίστωσα πως στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το όνομα και η εμπορική αξία ενός ποδοσφαιριστή και μιας ομάδας, μα πάνω απ'όλα η καρδιά και το ομαδικό πνεύμα. Για άλλη μια φορά διαπίστωσα την υπεροψία των μεγάλων ομάδων όταν αντιμετωπίζουν ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας, και πως αυτή η υπεροψία μπορεί να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Τέλος, διαπίστωσα πως υπάρχουν τόσο πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές σε όλον τον κόσμο τους οποίους δεν έχουμε καν ακουστά, γιατί πολύ απλά ασχολούμαστε μόνο με το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και αδιαφορούμε πλήρως για το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι του υπόλοιπου πλανήτη ( εξαιρούνται όσοι, χάριν του στοιχήματος, παρακολουθούν Αργεντινή, Βραζιλία και Κόπα Λιμπερταδόρες)..

Υ.Γ1: Μόλις 5 παίκτες της Εθνικής Παραγουάης αγωνίζονται στο εξωτερικό ( ένας στην Δανία, ένας στην Πορτογαλία, ένας στην Ισπανία και δύο στην Βραζιλία) - οι υπόλοιποι παίζουν σε ομάδες της Παραγουάης!

Υ.Γ2: Η Παραγουάη προερχόταν από τη φιλική νίκη με 1-2 κόντρα στο μουντιαλικό Καμερούν.

Υ.Γ3: Για την ιστορία, από τα 3 ματς του δελτίου έπιασα τα 2: Over το Γερμανία - Καμερούν και 2-3 γκόλ το ΗΠΑ - Τουρκία. Δυστυχώς το Over στον αγώνα της Γαλλίας με την Παραγουάη δεν μου βγήκε..Αλλα ας είναι..μου έδωσε χαρά το τελικό αποτέλεσμα του παιχνιδιού..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου