.

.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Ροσίνια - Μια φαβέλα λίγο διαφορετική από τις άλλες


Η Βραζιλία είναι γνωστή, πέρα από τον καφέ, την σάμπα και το ποδόσφαιρο, και για τις φαβέλες της - τις φτωχογειτονιές των μεγαλουπόλεων στις οποίες επικρατεί η φτώχεια και το έγκλημα. Στις φαβέλες βρίσκουν καταφύγιο εκτός από τους φτωχούς και οι κάθε είδους εγκληματίες, αφού η ανομία που χαρακτηρίζει αυτές τις γειτονιές βοηθά στην άνθηση της εγκληματικότητας. Η κατάσταση αυτή τείνει κάπως να αλλάξει, προσωρινά, χάριν της ασφάλειας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την στρατιωτική αστυνομία της Βραζιλίας να πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις ''εκκαθάρισης'' στις χιλιάδες φαβέλες των μεγάλων πόλεων.

Σε όλη την Βραζιλία οι φαβέλες είναι αμέτρητες - μόνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπάρχουν πάνω από 600. Από όλες τις φαβέλες της Βραζιλίας πάντως αυτή που ξεχωρίζει είναι η Ροσίνια.

Η Ροσίνια ( που στα πορτογαλικά σημαίνει μικρή φάρμα ) βρίσκεται στη νότια ζώνη του Ρίο ντε Τζανέιρο, ανάμεσα στα προάστια Σάο Κονράντο και Γκαβέα. Είναι η μεγαλύτερη φαβέλα της χώρας, τόσο σε έκταση όσο και πληθυσμιακά - περίπου 70 χιλιάδες ψυχές κατοικούν στην συγκεκριμένη φτωχογειτονιά του Ρίο.

Η Ροσίνια έχει εξελιχθεί από φαβέλα πλέον σε κανονικό προάστιο - τα σπίτια είναι χτισμένα από τσιμέντο και τούβλα, διαθέτουν ρεύμα και αποχέτευση, αρκετές τράπεζες έχουν υποκατάστημα εκεί, οι κάτοικοι έχουν καλωδιακή τηλεόραση αλλά και το δικό τους τηλεοπτικό κανάλι ( το TV ROC ) ενώ λειτουργεί και ένα κατάστημα Μακντόναλντς! Επίσης, η Ροσίνια έχει ανεπτυγμένο δίκτυο συγκοινωνιών και  φιλοξενεί πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις.


Αυτό που κάνει πραγματικά ξεχωριστή την Ροσίνια όμως είναι το γεγονός ότι αποτελεί πόλο έλξης αρκετών τουριστών, πράγμα αδιανόητο που σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση για τις φαβέλες! Μάλιστα στην γνωστή ταξιδιωτική ιστοσελίδα trip advisor οι τουρίστες που πήγαν στην Ροσίνια μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την συγκεκριμένη φαβέλα και προτρέπουν και άλλους να την επισκεφθούν, εαν βρεθούν στο Ρίο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι την Ροσίνια είχε επισκεφτεί και ο  τελευταίος Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το 1992 κατά την διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου