.

.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Εθνική Ιράν: μια σύντομη και γενική αναδρομή στο παρελθόν και μερικά εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για το καμάρι της Περσίας.



Μια πρώτη ματιά

Η εθνική ομάδα του Ιράν είναι, σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη της ΦΙΦΑ του 2014, 1η στην Ασία και 43η στον κόσμο. Το ψευδώνυμο που της έχουν δώσει οι οπαδοί της είναι Team Melli, που σημαίνει εθνική ομάδα, ενώ αυτό που της έδωσε η ΦΙΦΑ, για το Μουντιάλ του 2014, είναι το Honour of Persia, δηλαδή η Δόξα της Περσίας. 


Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Ιράν έδωσε τον πρώτο του αγώνα στις 25 Αυγούστου 1941 εκτός έδρας, απέναντι στο Αφγανιστάν και ήρθε ισόπαλη 0-0. Ο πρώτος επίσημος αγώνας του Ιράν, υπό την αιγίδα της ΦΙΦΑ, ήταν στις 28 Μαϊου 1950 στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Τουρκία, από την οποία και ηττήθηκε με το βαρύ 6-1. 


Ιράν και Κύπελλο Ασίας 

Συνολικά το Ιράν έχει συμμετάσχει 12 φορές στο Κύπελλο Ασίας και το έχει κατακτήσει 3 φορές συνεχόμενα - το 1968, στην παρθενική του συμμετοχή στον θεσμό, το 1972 και το 1976. Η ομάδα της Περσίας έχει προκριθεί και για την διοργάνωση του 2015, που θα διεξαχθεί στην Αυστραλία.


Ιράν και Παγκόσμιο Κύπελλο


Στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Ιράν έχει δώσει το παρών 3 φορές, ενώ η εφετινή είναι η 4η παρουσία του στον θεσμό. 

Για πρώτη φορά οι Πέρσες κατάφεραν να συμμετάσχουν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1978, στην διοργάνωση της Αργεντινής, όταν απέκλεισαν την Αυστραλία στα προκριματικά.  Ο απολογισμός του Ιράν από την πρώτη του παρουσία στο Μουντιάλ ήταν μία ισοπαλία, απέναντι στην Σκωτία,  και δύο ήττες, από την Ολλανδία και το Περού. 

Τα χρόνια της ''ανυπαρξίας''

Η επανάσταση του 1979 - η οποία οδήγησε στην πτώση της ιρανικής μοναρχίας και της δυναστείας Παχλαβί, καταλήγοντας στην εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας στο Ιράν με ιδρυτή τον αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί - αλλά και ο πόλεμος με το Ιράκ από το 198ο εως το 1988 έφεραν, όπως είναι λογικό, το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα στην Περσία. Η εθνική ομάδα του Ιράν αποσύρθηκε από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 και αρνήθηκε να συμμετάσχει στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1986 γιατί υποχρεώθηκε, λόγω του πολέμου, να αγωνιστεί σε ουδέτερη έδρα. Το Ιράν πάντως, αν και δεν κατάφερε να προκριθεί στα Μουντιάλ του 1990 και του 1994, έβγαλε εκείνη την περίοδο αρκετούς ταλαντούχους παίκτες, οι οποίοι και οδήγησαν την Team Melli στην κατάκτηση της 3ης θέσης, στο Κύπελλο Ασίας του 1996.

Η επιστροφή των Πέρσικων Λιονταριών

Το Ιράν επέστρεψε το 1998 στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν απέκλεισε και πάλι την Αυστραλία και πήρε το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γαλλίας. Εκεί έγραψε ιστορία, αφενός γιατί έκανε την πρώτη του νίκη στον θεσμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αφετέρου γιατί η νίκη αυτή ήρθε απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα με την οποία οι σχέσεις ήταν ιδιαίτερα τεταμένες εξαιτίας των όσων διαδραματίστηκαν κατά την επανάσταση του 1979.  Οι ήττες από την Γιουγκοσλαβία και την Γερμανία αν και δεν επέτρεψαν στο Ιράν να πανηγυρίσει και την πρώτη του πρόκριση στους 16 του κυπέλλου δεν του στέρησαν την κατάκτηση της 3ης θέσης του ομίλου. 

Το 2002 το Ιράν δεν προκρίθηκε στο Μουντιάλ της Κορέας και της Ιαπωνίας, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ιρλανδίας.  Ωστόσο το 2006 το Ιράν, εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών που οδήγησαν σε σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών και των κυβερνητικών δυνάμεων, έκανε το come back και προκρίθηκε στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Αν και οι προσδοκίες του κοινού αλλά και των μέσων ενημέρωσης του Ιράν  ήταν μεγάλες από την εθνική ομάδα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των Περσών απογοήτευσε - ήρθε ισόπαλο 1-1 με την Ανγκόλα και ηττήθηκε 2-0 από την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και 3-1 από το Μεξικό.  

Το προσωρινό σοκ

Το Νοέμβριο του 2006 η ΦΙΦΑ απέκλεισε την ομάδα του Ιράν από κάθε διεθνή διοργάνωση, εξαιτίας του έντονου κρατικού παρεμβατισμού στα της ιρανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ο αποκλεισμός αυτός πάντως δεν κράτησε πολύ και μετά από ένα μήνα άρθηκε από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. 

Το Ιράν και πάλι στο Μουντιάλ




Το 2010 και πάλι το Ιράν απουσίασε από την μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, για να δηλώσει και πάλι παρών φέτος, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, με τον Πορτογάλο Κάρλος Κεϊρόζ στον πάγκο της ομάδας. Το έργο των Περσών ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού πέρα από την Νιγηρία, με την οποία ήρθαν ισόπαλοι 0-0, θα έρθουν αντιμέτωποι με την πανίσχυρη, και φαβορί για το τρόπαιο, Αργεντινή αλλά και την φιλόδοξη- και πρωτάρα στην διοργάνωση- Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 


Μερικά facts για την εθνική ομάδα του Ιράν

1) Η έδρα της εθνικής ομάδας του Ιράν είναι το εντυπωσιακό Στάδιο Αζάντι (στα Περσικά σημαίνει ειρήνη) το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τεχεράνη, και χωράει κοντά 90.000 θεατές. 





2) Η φανέλα της εθνικής Ιράν για το Μουντιάλ της Βραζιλίας φέρει το ασιατικό τσίτα, στην προσπάθεια που γίνεται για να διασωθεί σαν είδος. 





3) Ο μεγαλύτερος παίκτης όλων των εποχών για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Ιράν υπήρξε ο Αλί Νταέι, ο οποίος αγωνίστηκε 149 φορές με το εθνόσημο της χώρας σκοράροντας 109 φορές.





4) Ο Τζαβάντ Νεκουνάμ ήταν ο παίκτης-κλειδί του Ιράν στην φάση των προκριματικών για το Μουντιάλ της Βραζιλίας, αφού σκόραρε 6 φορές σε 14 αγώνες.





5) H πρόκριση του Ιράν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ήρθε 3 μέρες μετά την εκλογή του μεταρρυθμιστή Προέδρου Χασάν Ρουχανί και έδωσε αφορμή στον λαό να βγει στους δρόμους και να πανηγυρίσει τόσο για την πολιτική όσο και για την αθλητική επιτυχία της χώρας. 




6) Οι πιο βαριές ήττες της εθνικής ομάδας του Ιράν είναι το 6-1 από την Τουρκία στις 28 Μαϊου του 1950 και το 5-0 από την Νότια Κορέα στις 28 Μαϊου 1958. Αντιθέτως η μεγαλύτερη νίκη του Ιράν είναι το 19-0 κόντρα στο Γκουάμ, στις 24 Νοεμβρίου του 2000. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου