.

.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

«Γεώργιος Καραϊσκάκης», το στολίδι του Πειραιά


Το «Καραισκάκη» ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι του Ολυμπιακού. Αρχικά ως Ποδηλατοδρόμιο, αργότερα και για πολλά χρόνια ως Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και σήμερα ως Γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκη», ο φαληρικός ναός είναι συνδεδεμένος με την ιστορία του Ολυμπιακού.

Οι Πειραιώτες όμως παρόλα αυτά το έχουν απαρνηθεί κατά καιρούς, δηλώνοντας ως έδρα τους το ΟΑΚΑ, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αυτό της Νέας Φιλαδέλφειας, της Ριζούπολης και της Νέας Σμύρνης. Το Καραισκάκη κτίστηκε το 1895 ως «Ποδηλατοδρόμιο» και το  1964 πήρε τη μορφή που είχε ως «Στάδιο Καραϊσκάκη». Κατεδαφίσθηκε το  2004 και χτίστηκε το νέο γήπεδο που αποτελεί τον «κόκκινο ναό» για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, με χωρητικότητα 33.334 θέσεων. Το ρεκόρ προσέλευσης είναι 42.415 θεατές σε ένα αγώνα Ολυμπιακου - ΑΕΚ, στις 7/4/1965.

Το «Ποδηλατοδρόμιο» λοιπόν, άρχισε να χρησιμοποιείται κυρίως σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Η φορά του αγωνιστικού χώρου ήταν βορράς-νότος, με τα τέρματα να βρίσκονται προς την πλευρά της οδού Πειραιώς και της θάλασσας. Το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας τη μορφή σταδίου με στίβο. Ο αγωνιστικός χώρος έγινε πλέον κάθετος  (με φορά ανατολή-δύση), με τα τέρματα να βλέπουν πλέον προς την Καστέλα και το Φάληρο. Από εκείνη την εποχή άλλαξε και η ονομασία του προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο οποίος σκοτώθηκε στο Φάληρο κατά τον Αγώνα του ‘21. Το στάδιο διατήρησε αυτήν τη μορφή μέχρι και το 2003.

Μετά από πολυετές σήριαλ όμως, τον Απρίλιο του 2003, η χρήση του Σταδίου Καραϊσκάκη πέρασε στον Ολυμπιακό, ο οποίος ανέλαβε να κατασκευάσει στη θέση του ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με την υποχρέωση να το παραδώσει έτοιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το παλαιό στάδιο κατεδαφίστηκε (το Μάιο του 2003) και κατόπιν άρχισε η κατασκευή του νέου γηπέδου. Το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ 14 μηνών με κόστος €60.000.000 (τα 20 ίδια κεφάλαια και τα 40 τραπεζικός δανεισμός) που καλύφθηκαν από τον πρόεδρο της ομάδας Σωκράτη Κόκκαλη.

Ο Κόκκαλης λοιπόν, ανέλαβε να κατασκευάσει στη θέση του παλιού Σταδίου, ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με υποχρέωση να το παραδώσει έτοιμο για χρήση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο σύλλογος ακόμη, υποχρεούται να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, να πληρώνει στη Γ.Γ.Α. το 15% των εισπράξεων και να παραχωρήσει και πάλι το γήπεδο στη Γ.Γ.Α. το 2052.
Το πανέμορφο Καραϊσκάκη εντέλει, ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (διατηρεί την κυριότητα), η χρήση του όμως παραχωρήθηκε στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό για 49 χρόνια.


Στις κερκίδες οδηγούν 34 θύρες εισόδου, με αρίθμηση από 1 ως 35, χωρίς όμως θύρα 13 (λόγω της αντιπαλότητας με τον….Παναθηναικό!). Στον χώρο υπάρχουν αναψυκτήρια και χώροι υγιεινής. Το νέο γήπεδο διαθέτει δύο ηλεκτρονικούς πίνακες και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Επίσης υπάρχουν 50 θέσεις στην δυτική εξέδρα για άτομα μειωμένης κινητικότητας και ο χώρος για τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο. Πίσω από αυτή την εξέδρα φιλοξενούνται  το εστιατόριο και το καφέ-μπαρ, με θέα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στον 3ο και 4ο όροφο υπάρχουν 40 σουίτες! Από αυτές, τριάντα είναι χωρητικότητας  10 ατόμων, τέσσερις 15 ατόμων, τρεις 18 ατόμων, δύο 20 ατόμων και μια προεδρική. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από 29 έως 65 τ.μ., διαθέτουν καθιστικό και τουαλέτα. 

Κάτω από τις τρεις άλλες πλευρές του γηπέδου υπάρχει η εμπορική στοά (6.500 τ.μ.), που φιλοξενεί το Μουσείο του Ολυμπιακού και το «Red Store», αλλά και 17 ακόμη εμπορικούς χώρους, όπως εστιατόρια, καταστήματα, γυμναστήριο και σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου