.

.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Μουντιάλ 2014 - Φάση των ''16'': προγνωστικά




Βραζιλία - Χιλή 

Η Βραζιλία θα βρει στον δρόμο της για τους ''8'' μια από τις πιο μαχητικές ομάδες του φετινού Μουντιάλ. Η Χιλή, με ηγέτη τον Αλέξις Σάντσες, εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις της στην φάση των ομίλων νικώντας την Αυστραλία και την Ισπανία και τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την Ολλανδία. Η ''Σελεσάο'' ,από την άλλη, δεν έπεισε με την εικόνα της στα τρία ματς του ομίλου και ήδη αρκετοί έπαψαν να την θεωρούν ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. 

Εκτίμηση: Θεωρώ ότι τόσο η ώθηση από τους οπαδούς της, όσο και η επιθυμία των παικτών να δώσουν απαντήσεις στους επικριτές της ομάδας, θα συμβάλλουν σημαντικά στο να ξεπεράσει η Βραζιλία το σημαντικό εμπόδιο της Χιλής και να προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Πάντως το έργο της Βραζιλίας δεν θα είναι καθόλου έυκολο, καθώς η Χιλή ξεχειλίζει από ταλέντο, εκρηκτικότητα και δίψα για παγκόσμια διάκριση. 


Κολομβία - Ουρουγουάη

Η Κολομβία, αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή ομάδα της Λατινικής Αμερικής στην φάση των ομίλων, κοντράρεται με την φιλόδοξη Ουρουγουάη για ένα εισιτήριο στους 8 της διοργάνωσης. Οι ''Καφετέρος'' δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα κόντρα σε Ελλάδα, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία και κάνοντας το τρία στα τρία προκρίθηκαν πανηγυρικά ως πρώτοι στην επόμενη φάση. Η ''Σελέστε'', η οποία είχε εκ προοιμίου δύσκολο έργο απέναντι σε Ιταλία, Αγγλία και Κόστα Ρίκα, δεν επηρεάστηκε από το σοκ του πρώτου αγώνα, όταν και ηττήθηκε από τους Κοσταρικανούς με 1-3, και νικώντας τους δύο Ευρωπαίους του ομίλου κατάφερε να περάσει στους ''16'' του Μουντιάλ. 

Εκτίμηση: Κατά την γνώμη μου η Κολομβία θα επιβεβαιώσει όσους την θεωρούν το φαβορί του ζευγαριού και θα αποκλείσει την Ουρουγουάη. Οι ''καφετέρος'' παίζουν πολύ καλό και παθιασμένο ποδόσφαιρο ενώ στον αντίποδα η Ουρουγουάη δεν έχει δείξει κάτι το ιδιαίτερο μέχρι στιγμής. Η απουσία του Λούις Σουάρες θα στοιχίσει στην ''σελέστε'', αφού ο επιθετικός της Λίβερπουλ συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόκριση της ενώ ήταν και από πλευράς απόδοσης ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες της Ουρουγουάης σε αυτή την διοργάνωση.

Γαλλία - Νιγηρία 

Οι ''Τρικολόρ'',μετά από αρκετό καιρό, εμφανίζονται σοβαροί και αποφασισμένοι για κάτι καλό σε αυτό το Μουντιάλ και με 2 νίκες και μια ισοπαλία τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο τους. Η Νιγηρία κατέκτησε την δεύτερη θέση δίχως να παίξει καλό ποδόσφαιρο, αφού έφερε ισοπαλία με το Ιράν στο πιο βαρετό μάτς - κατά κοινή ομολογία- του Μουντιάλ, νίκησε οριακά την Βοσνία και ηττήθηκε από την Αργεντινή στον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η Νιγηρία, παρόλο που πέρασε στην επόμενη φάση είναι -μετά το Καμερούν ασφαλώς- η χειρότερη ομάδα της Αφρικής, από πλευράς θεάματος και αγωνιστικής εικόνας.

Εκτίμηση: Η Γαλλία αν βρεθεί σε καλή μέρα ( όπως στον αγώνα με την Ελβετία ) δεν θα ιδρώσει απέναντι στους Νιγηριανούς. Η ομάδα της Αφρικής, με βάση τα όσα έδειξε μέχρι τώρα στην διοργάνωση, έκανε την υπέρβαση με την πρόκριση της στους ''16'' και αν δεν αλλάξει δραματικά αγωνιστική εικόνα τότε πολύ δύσκολα θα προχωρήσει παραπέρα. Η Γαλλία είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί του ζευγαριού.

Βέλγιο - Αμερική

Το Βέλγιο επιβεβαίωσε τις φήμες που το ήθελαν φαβορί της πρώτης θέσης του 8ου ομίλου. Οι ''Κόκκινοι Διάβολοι'' επιβλήθηκαν με σκορ 2-1 των Αλγερινών και με σκορ 1-0 των Ρώσων και των Νοτιοκορεατών και έκαναν το τρία στα τρία. Η ομάδα του Μάρκ Βίλμοτς πάντως, αν και διαθέτει καλές μονάδες, δεν έπαιξε το θεαματικό ποδόσφαιρο που όλοι περιμέναμε - προσδοκία που μας είχε γεννήσει χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Αμερικανοί, με τον Γερμανό Γιούργκεν Κλίνσμαν στο τιμόνι της ομάδας, κατάφεραν να περάσουν μαζί με την Γερμανία στην επόμενη φάση, αφήνοντας έξω το φαβορί της δεύτερης θέσης Πορτογαλία αλλά και την αξιόμαχη Γκάνα. Οι ''Γιάνκις'' παίζουν καλό ποδόσφαιρο και ένα από τα μεγάλα ατού τους είναι η ικανότητα τους χτυπάνε ξαφνικά, είτε σε ανύποπτες φάσεις είτε σε αντεπιθέσεις.

Εκτίμηση: Στο συγκεκριμένο ζευγάρι οι προβλέψεις είναι δύσκολες εως και παρακινδυνευμένες καθώς αμφότερες οι ομάδες διαθέτουν την ποιότητα και την ικανότητα να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Θα τολμήσω να δώσω ένα ελαφρύ προβάδισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες κι αυτό γιατί, κατά την γνώμη μου, η ομάδα του Κλίνσμαν διαθέτει περισσότερη πονηριά σαν ομάδα.  

Ολλανδία - Μεξικό

Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια των ''16'', Ολλανδία και Μεξικό κοντράρονται με φόντο την οκτάδα του Μουντιάλ. Οι ''Οράνιε'' είναι ίσως το επικρατέστερο φαβορί, με βάση την αγωνιστική της εικόνα ως τώρα, για την κατάκτηση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην φάση των ομίλων, με εξαίρεση τον αγώνα κόντρα στην Αυστραλία από τους οποίους αιφνιδιάστηκαν και έφτασαν κοντά στο να ηττηθούν, οι Ολλανδοί δεν συνάντησαν αντίσταση και τερμάτισαν πρώτοι. Το Μεξικό, από την άλλη, είναι μια ομάδα που αξίζει τον σεβασμό όλων μας - βγάζει τεράστιο πάθος μέσα στο γήπεδο, στοιχείο που αποτυπώνεται και στο πρόσωπο του προπονητή της ομάδας Μιγκέλ Ερρέρα, ο οποίος χάρη στις αντιδράσεις του έχει ήδη κερδίσει μια θέση στην καρδιά κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Οι Μεξικανοί κέρδισαν έυκολα το Καμερούν και την Κροατία και ήρθαν ισόπαλοι 0-0 με την οικοδέσποινα Βραζιλία, σε έναν αγώνα που πάντως ήταν καλύτεροι από την ''Σελεσάο''. 

Εκτίμηση: Το συγκεκριμένο ζευγάρι θα μπορούσε άνετα να είναι και ζευγάρι ημιτελικού ή ακόμα και του τελικού. Η Ολλανδία και το Μεξικό είναι από τις καλύτερες ομάδες που είδαμε σε αυτή την πρώτη φάση της διοργάνωσης και αναμφίβολα θα μας προσφέρουν ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Η εκτίμηση μου είναι ότι οι δύο ομάδες είναι ισοδύναμες, παρ'όλα αυτά η Ολλανδία, χάρη στο ψύχραιμο ταπεραμέντο των παικτών της, θα καταφέρει τελικά να περάσει στους ''8'' του Μουντιάλ.

Γερμανία - Αλγερία 

Η Αλγερία είναι μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ομάδα της βόρειας Αφρικής δεν πτοήθηκε από την ήττα της πρεμιέρας κόντρα στο Βέλγιο, νίκησε με χαρακτηριστική ευκολία της απογοητευτική Νότια Κορέα και ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Ρωσία. Οι 4 πόντοι που συγκέντρωσε ήταν αρκετοί για να στείλουν την Αλγερία στην επόμενη φάση, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η Γερμανία πήρε - όπως ήταν αναμενόμενο εξαρχής- την πρώτη θέση του ''θανατηφόρου'' προτελευταίου ομίλου του Μουντιάλ και έδειξε ότι αποτελεί το νούμερο 1 φαβορί της Ευρώπης για την κατάκτηση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οδηγός των ''Πάντσερ'' ήταν ο Τόμας Μύλερ της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος πέτυχε τα 4 από τα συνολικά 7 τέρματα της Γερμανίας.

Εκτίμηση: Πιστεύω ότι η Αλγερία, όσο φιλότιμη και αξιόμαχη ομάδα κι αν είναι, πολύ δύσκολα θα αποκλείσει την πανίσχυρη Γερμανία από την συνέχεια της διοργάνωσης. Τα ''πάντσερ'' κατά την γνώμη μου, φέτος μπορούν να ''χτυπήσουν'' μέχρι και τελικό και η Αλγερία δύσκολα θα χαλάσει τα σχέδια τους. 

Αργεντινή - Ελβετία 

Από την αρχή του Μουντιάλ, από το πρώτο ματς της, οι Αργεντίνοι έδειξαν πόσο θέλουν το φετινό τρόπαιο. Το 2-1 κόντρα στη Βοσνία μπορεί να μην εντυπωσιάζει, ωστόσο η εικόνα των χιλιάδων οπαδών της στις κερκίδες του Μαρακανά να τραγουδάνε με μια φωνή τον ύμνο της χώρας αναμφίβολα έχει χαρακτεί στις μνήμες όσων παρακολούθησαν το συγκεκριμένο παιχνίδι. Η ''Μπιανκοσελέστε'' παρόλο που δείχνει ότι θέλει πολύ το βαρύτιμο τρόπαιο δεν φρόντισε να πείσει με τις εμφανίσεις της ότι αποτελεί αδιαφιλονίκητο φαβορί - ναι μεν έκανε το τρία στα τρία απέναντι σε Βοσνία, Ιράν και Νιγηρία, ωστόσο η απόδοση της δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι Ελβετοί δίκαια προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, ως δεύτεροι μετά την Γαλλία, αφού κατάφεραν να γυρίσουν το σκορ από 1-0 σε 1-2 στο πολύ δύσκολο εναρκτήριο παιχνίδι κόντρα στο Εκουαδόρ και επικράτησαν με ευκολία της Ονδούρας με 0-3 στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων. Η βαριά ήττα με 5-2 από την Γαλλία δεν επηρέασε την ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ, η οποία στον δρόμο για τους ''8'' θα βρεί για κακή της τύχη την παρέα του Μέσσι..

Εκτίμηση: Ο Λιονέλ Μέσσι, θεωρώ, πως θα ηγηθεί ακόμη μίας νίκης των Αργεντίνων σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Ελβετία μπορεί να είναι μια ταλαντούχα και απρόβλεπτη ομάδα ωστόσο πιστεύω ότι η ομάδα του Αλεχάντρο Σαμπέγια υπερτερεί των Ελβετών σε όλα τα σημεία και θα είναι αυτή που θα συνεχίσει στους ''8'' της διοργάνωσης. 

Κόστα Ρίκα - Ελλάδα

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το Κόστα Ρίκα-Ελλάδα είναι το ζευγάρι-έκπληξη του φετινού Μουντιάλ. Οι Κοσταρικανοί όχι μόνο επιβίωσαν σε έναν από τους πιο πολύπλοκους και απαιτητικούς ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά κατάφεραν να βγούν και πανηγυρικά πρώτοι, με 2 νίκες και 1 ισοπαλία. Η Ελλάδα, από την άλλη, μετά την σφαλιάρα της πρεμιέρας από την Κολομβία παρουσιάστηκε στα επόμενα ματς πεισμωμένη και με την μαχητικότητα της πήρε πανάξια το δεύτερο εισιτήριο του ομίλου για τις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Εκτίμηση: Το κυριακάτικο ματς αναμένεται να είναι η μητέρα των μαχών και για τις δύο ομάδες, αφού Κόστα Ρίκα και Ελλάδα θέλουν την πρόκριση στους ''8'' όσο κανείς άλλος. Η Κόστα Ρίκα είναι μια ομάδα με ιδιαίτερα επιθετικό προσανατολισμό, ενώ στον αντίποδα η Ελλάδα φημίζεται για τις αμυντικές της αρετές. Θεωρώ ότι αν οι ομάδες ανοιχτούν θα σημειωθούν αρκετά γκολ ενώ αν οι δύο προπονητές δώσουν στην αναμέτρηση μια προσέγγιση του τύπου '' φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη'' τότε το αποτέλεσμα θα κριθεί στις λεπτομέρεις και ίσως να οδηγηθούν οι δύο ομάδες στην παράταση. Κατά την γνώμη μου η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα κόντρα στην επίσης πρωτάρα Κόστα Ρίκα και αν αγωνιστεί όπως αγωνίστηκε απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, τότε θα είναι η ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για τους ''8'' του Μουντιάλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου