.

.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Aναλύοντας τους φετινούς τελικούς



Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε και φέτος, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να διεκδικούν ξανά στους τελικούς το πρωτάθλημα Ελλάδας στο μπάσκετ. Η σειρά βρίσκεται στο 1-1, με τους ¨πράσινους¨ να εξακολουθούν να έχουν το πλεονέκτημα της έδρας μετά από τα 2 πρώτα παιχνίδια τα οποία θα ξεχαστούν πολύ γρήγορα για ξεχωριστούς λόγους.

Το εναρκτήριο ματς των τελικών στο ΟΑΚΑ δεν βλεπόταν ούτε με κολλύριο. Ο τραγικός Παναθηναϊκός που είχε 1/20 τρίποντα κατάφερε να κερδίσει με 59-56 τον ακόμα πιο τραγικό Ολυμπιακό, ο οποίος για ακόμα μία φορά έδειξε ότι έχει φανερό πρόβλημα στο Μαρούσι (φέτος μετράει 4/4 ήττες). Οι ¨ερυθρόλευκοι¨ βρισκόντουσαν μπροστά στο σκορ λίγο πριν τη λήξη του ματς με 2 πόντους, όμως για ακόμα μία φορά, μόλις συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να κερδίσουν εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό, ¨λιποθύμησαν¨ κάνοντας δύο λάθη και τρεις επιθέσεις τραβηγμένες από τα μαλλιά.

Στο δεύτερο παιχνίδι εμφανώς βελτιωμένοι και βγάζοντας στο παρκέ, για πρώτη φορά φέτος κόντρα στον ¨αιώνιο¨ αντίπαλό τους, το γρήγορο παιχνίδι που τους ευνοεί, οι Πειραιώτες επικράτησαν εύκολα των ¨πράσινων¨ (που δεν είχαν τον Γκιστ στη διάθεσή τους) με 89-64.
Στην ομάδα του Αλβέρτη κόστισε η έλλειψη βάθους πάγκου, ενδεχομένως και η κόπωση που αρχίζουν να εμφανίζουν κάποιοι κομβικοί του παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Λάσμε, οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν τραβήξει μεγάλο ¨λούκι¨ αυτή τη σεζόν. Καταλυτική φυσικά ήταν και η απουσία του Αμερικάνου φόργουορντ Γκιστ, αφού προσδίδει μεγάλο πάθος και ενέργεια στο παιχνίδι της ομάδας του. Μην λησμονούμε ότι στους τελικούς δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο Μπατίστ, άρα μείον ένας ακόμα ψηλός.

Ο Αλβέρτης θα πρέπει επιτέλους να ¨ανοίξει¨ το ρόστερ του,  χρησιμοποιώντας πιο πολύ τον Γιάνκοβιτς και να ¨εγκαινιάσει¨ στους τελικούς και τον Παππά. Δεν είναι δυνατόν στο ματς του ΣΕΦ να παίζει κοντά στα 32 λεπτά ο Διαμαντίδης και να επιβαρύνεται ουσιαστικά χωρίς λόγο, αφού το παιχνίδι είχε κριθεί από νωρίς, και να μην αγωνίζεται ούτε δευτερόλεπτο ο νεαρός Έλληνας διεθνής. Μην ξεχνάμε ότι είναι και ο μοναδικός γκάρντ που μπορεί με τις διεισδύσεις του να αναστατώσει την ¨κόκκινη¨ άμυνα. Θα μου πείτε ότι μπασίματα έχει και ο Ράιτ. Δεκτό, μόνο που ο Αμερικάνος λόγω του μη ικανού μακρινού σουτ που διαθέτει είναι πολύ πιο προβλέψιμος για να αντιμετωπιστεί. Όσο αναφορά το Κινέζο που αποκτήθηκε το καλοκαίρι, χαραμίζοντας μια θέση από τον ερχομό ενός άλλου παίκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί μία εξήγηση. Ο Πινγκ Σανγκ δεν παίζει ούτε στις……προπονήσεις της ομάδας του.

Η ομάδα του Μπαρτζώκα αν θέλει να ¨σπάσει¨ την έδρα του Παναθηναϊκού πρέπει να κάνει ακριβώς ότι έκανε και στον δεύτερο τελικό. Να επιβάλλει το ρυθμό του, να τρέξει, να ανοίξει το πλάτος του παιχνιδιού του, να ελέγξει τα ριμπάουντ και επιτέλους να αποδείξει ότι στις κρίσιμες επιθέσεις έχει το σθένος, το καθαρό μυαλό, αποφεύγοντας για πολλοστή φορά τις αυτοκτονικές τάσεις που επιδεικνύει όποτε αγωνίζεται στο Μαρούσι. Διέκρινα επιπλέον, ο Ολυμπιακός να χρησιμοποιεί πολύ (ειδικά στο ΣΕΦ),  την άμυνα που έπαιζε κόντρα στη Ρεάλ. Δηλαδή αλλαγές σε όλα τα σκρίν, ειδικά όταν αγωνιζόταν ο Κόλινς, ο οποίος μπορεί να ματσάρει, λόγω της δύναμής του, μέχρι και τον Λάσμε. Μην ξεχνάμε ότι αυτός ο τρόπος αναχαίτισης της επιθετικής λειτουργίας του αντιπάλου, χρησιμοποιούμενος από τους ¨ερυθρόλευκους¨, παραλίγο να του δώσει την πρόκριση στο Μιλάνο. Μετά τη Ρεάλ και οι ¨πράσινοι¨ αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε αυτή την άμυνα, αφού ο Διαμαντίδης, πάντα θα έχει αντίπαλο μπροστά του, ο οποίος θα του δυσκολεύει τη δημιουργία.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να κάνει ένα ¨διπλό¨ στο ΟΑΚΑ, στη μία ή δυο επισκέψεις που θα κάνει εκεί, γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει κάποιο εναλλακτικό πλάνο στον τρόπο του παιχνιδιού του και φαίνεται και πιο κουρασμένος τη δεδομένη στιγμή. Στην τελική οι Πειραιώτες φέτος θα έχουν αγωνιστεί πέντε ή έξι φορές στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, αν δεν καταφέρουν σε τόσες  επισκέψεις να περάσουν ούτε μία φορά αλώβητοι από εκεί τότε δεν θα τους αξίζει κανένα πρωτάθλημα και οι ¨πράσινοι¨ θα κατακτήσουν πανάξια το φετινό ντάμπλ.


ΥΓ: Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, να αναφέρουμε ότι η διαιτησία των δύο πρώτων τελικών ήταν αψεγάδιαστη και άγγιζε το επίπεδο της Ευρωλίγκας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου