.

.

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Τι σημαίνει για μένα η 14η Φεβρουαρίου;



Η 14η Φεβρουαρίου είναι η  γιορτή των ερωτευμένων. Γιορτάζουμε τον έρωτα και την αγάπη σε όλο τον πλανήτη. Όλοι  λένε ότι γιορτάζουμε τον Άγιο Βαλεντίνο, αλλά στην πραγματικότητα η εκκλησία μας δεν έχει σε κάποιο επίσημο εορτολόγιο αυτήν την γιορτή.
Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι πρόσωπο της καθολικής εκκλησίας και δεν είναι ξεκάθαρο πως ονομάστηκε προστάτης των ερωτευμένων. Μια εκδοχή λέει ότι βοηθούσε τους Ρωμαίους να παντρευτούν κρυφά όταν ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας είχε απαγορεύσει τους γάμους.Μια δεύτερη εκδοχή λέει ότι βοηθούσε τους φυλακισμένους να δραπετεύσουν  από τις φυλακές λόγω των βασανιστηρίων και των άθλιων συνθηκών στις φυλακές. Η τελευταία εκδοχή λέει ότι ήταν ο ίδιος φυλακισμένος και ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακα του. Λίγο πρίν πεθάνει της άφησε γράμμα με την φράση <<από τον βαλεντίνο σου>>.
Και στις 3 περιπτώσεις ο Άγιος Βαλεντίνος πέθανε στις 14 Φλεβάρη. Ο τάφος του βρίσκεται στην Βόρεια Ιταλία κοντά στο Τσέρνι  όπου πηγαίνουν τα ζευγάρια και δίνουν όρκους αγάπης.
Η ιστορία για την ημέρα των ερωτευμένων είναι περίπλοκη, πάντως εγώ πιστεύω ότι ήταν ένα τρικ από κάποιους έξυπνους εμπόρους για να αρχίσουν την εμπορευματοποίηση της γιορτής. Έτσι βλέπουμε κάθε χρόνο λίγο πριν της 14 Φλεβάρη να  γεμίζουν με κάρτες και αναμνηστικά τα μαγαζιά  και ο κόσμος να σπεύδει να αγοράσει όλα αυτά τα άχρηστα αντικείμενα και να τα δώσει στον αγαπημένο σύντροφο του.

 Αυτή η εμπορικότητα της  γιορτής των ερωτευμένων όσο περνάν τα χρόνια, με βρίσκει αντίθετο και αντιδραστικό κατά πόσο πρέπει να γιορτάζεται η συγκεκριμένη μέρα. Χάνεται όλος ο ρομαντισμός όταν υπάρχει μέσα στις πράξεις αγάπης το χρήμα και το κέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου